vrijdag 15 december 2017

Ontbijtkoek




Wat heb je nodig:

120 g ongezouten boter
180 g stroop met peer en appel
120 g lichtbruine basterdsuiker
3 el warm water
210 g bloem
1tl bakpoeder
11/2 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
een snufje zout
1 ei
parelsuiker (optioneel)


Verwarm de oven voor op 150°C.

Smelt de boter in een pan. De boter mag niet bruin worden. Als de boter gesmolten is, doe je er de stroop, basterdsuiker en het warme water bij.
Meng goed zodat alle suikerkristallen oplossen. Haal de pot van het vuur en doe er de bloem, het bakpoeder, de specerijen en het zout erbij.
Voeg er al laatste het ei bij en meng goed tot een glad beslag.

Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem. Doe het beslag in de vorm. Indien je dit wenst kan je wat parelsuiker erop strooien. Bak de ontbijtkoek ongeveer 1,5 uur in de voorverwarmde oven.

Controleer met een prikker als de ontbijtkoek gaar is. Haal deze uit oven en laat een halfuur afkoelen in de vorm. Haal hem heel voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

De ontbijtkoek kan je bewaren in een goed afgesloten koekendoos.