zaterdag 28 oktober 2017

Kaneelbroodjes

Cinnamonrolls of kaneelbroodjes. Je kent ze wel! Ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken. Alleen vergt het deeg wel wat tijd om te rusten maar dat hebben we er zeker voor over om dan te kunnen genieten van deze heerlijke broodjes. Lekker als ontbijt maar ze smaken evengoed met een heerlijke tas koffie of thee.
En een beetje lauw warm smaken ze het best.


Boodschappenlijstje:
1 ei
320 gr bloem + om te bestuiven
125 ml lauwe melk
30 gr suiker
1 zakje vanille suiker
7 gram gedroogde gist
Snufje zout
40 gr boter
 
Vulling
4 eetl rozijnen
100 gr bastersuiker donkerbruin
2 theel kaneelpoeder
40 gr zachte boter + in te vetten + om te bestrijken
 

Bereiding
Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er geen klonters ontstaan. Smelt de boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en het ei tot een romige massa. Schenk de melk met gist er bij en mix kort. Voeg de bloem er bij en kneed met je handen tot een soepel deeg. Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal er in. Dek af met een schone handdoek. Zet de kom op een warm plek en laat het deeg ongeveer 45 min rijzen.

Bestuif een werkblad met bloem en rol de deeg bal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Bestrijk de bovenzijde met zachte boter. Voorzichtig uitsmeren zodat het deeg niet gaat scheuren. Meng de rozijnen, basterdsuiker, kaneel door elkaar en verdeel over de laag boter. 




Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar. Snijd de deegrol met een scherp mes in 8 stukken. Leg ze op hun kant in een ingevette ronde ovenschaal of springvorm. Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er om heen, laat wel een paar cm afstand van elkaar. Bedek met een handdoek en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.




Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Bak de broodjes in 18 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en bestrijk met een beetje boter voor een mooie glans. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.