Vandaag is er pedagogische studiedag in Alyssa
haar school. Ideaal om samen een heerlijke appeltaart te bakken. Ik had nog een
rol bladerdeeg over en in de fruitschaal lagen er enkele appels die al een
rimpelvelletje kregen. Dus appels + bladerdeeg = taart
Op internet vond ik
dit receptje van Jeroen Meus
Ik nam wel 1 vel bladerdeeg die ik gewoon uitrolde en in mijn taartvorm legde.
Boodschappenlijstje:
2 vellen bladerdeeg (kant-en-klaar, ong.
230g/stuk)
200 g amandelpoeder
140 g patisseriebloem
120 g malse boter + een beetje extra boter
100 g suiker
2 eieren
1 dl melk
150 g rozijnen
enkele
druppels vanille-extract (of zaadjes van 1 vanillestok)
snuifje kaneelpoeder (naar wens)
Voor de appeltopping
2 appels (bv. Jonagold)
6 cl amandellikeur (bv. Amaretto)
100 g amandelschilfers
100 g suiker
Hoe maak je het:
Laat de
boter op kamertemperatuur komen.
Strijk de taartvorm in met een beetje boter. Bepoeder de
boter met een dun laagje bloem. (Gebruik eventueel een borsteltje.)
Bepoeder je werkvlak met wat bloem en leg de twee vellen
bladerdeeg bovenop elkaar. Kneed ze tot een bol en rol met de deegrol tot je
één dikke ronde lap deeg hebt, voldoende groot om de bakvorm te vullen.
Bedek de vorm met het bladerdeeg. Druk het aan in hoekjes en
kantjes en druk de opstaande randen naar binnen toe.
Meet de juiste hoeveelheid melk en kluts er de eieren
doorheen.
Doe blokjes malse boter in de mengkom van de keukenmachine,
samen met de suiker. Laat de machine rustig draaien tot beide goed gemengd
zijn.
Giet alvast een derde van het mengsel van eieren en melk in
de mengkom met boter en suiker.
Meng de bloem met het amandelpoeder en schep deze ‘droge
stof’ lepel per lepel in de pot van de keukenmachine. Tussendoor schenk je er
de rest van het mengsel van melk en eieren bij.
Druppel er een beetje vanilleëxtract in en schud een snuif
kaneelpoeder erbij. (naar persoonlijke smaak)
Strooi tenslotte de rozijnen in het beslag en laat de machine
nog even draaien.
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Schep de taartvulling in de taartbodem en strijk het
oppervlak glad.
Schil de appelen en snij het vruchtvlees in gelijke blokjes
van een centimeter breed.
Doe de stukjes in een mengkom, schenk er een scheut
amandelikeur overheen en strooi er de amandelschilfers bij. Laat de
fruitblokjes 10 minuten marineren in de likeur.
Neem een tweede mengschaal en strooi er kristalsuiker in.
Schep daarin de uitgelekte appelblokjes met amandelschilfers tot er een dun
laagje suiker rond kleeft. (De likeurmarinade gebruik je niet.)
Verdeel het zoet gepaneerde fruit gelijkmatig over de taart.
Druk de appelblokjes wat aan, zodat een deel ervan in de taartvulling
vastkleeft.
Bak de appeltaart in de oven van 180°C, gedurende zo’n 90
minuten.
Ontvorm de bladerdeegtaart voorzichtig. Laat ze afkoelen op
een taartrooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten