vrijdag 30 september 2016

Fridays are for applepie

Vandaag is er pedagogische studiedag in Alyssa haar school. Ideaal om samen een heerlijke appeltaart te bakken. Ik had nog een rol bladerdeeg over en in de fruitschaal lagen er enkele appels die al een rimpelvelletje kregen. Dus appels + bladerdeeg = taart 



Op internet vond ik dit receptje van Jeroen Meus

Ik nam wel 1 vel bladerdeeg die ik gewoon uitrolde en in mijn taartvorm legde.

Boodschappenlijstje:

vellen bladerdeeg (kant-en-klaar, ong. 230g/stuk)
200 g amandelpoeder 
140 patisseriebloem 
120 malse boter + een beetje extra boter
100 g suiker 
2 eieren 
dl melk 
150 rozijnen 
enkele druppels vanille-extract (of zaadjes van 1 vanillestok)
snuifje kaneelpoeder (naar wens)

Voor de appeltopping
appels (bv. Jonagold)
cl amandellikeur (bv. Amaretto)
100 g amandelschilfers
100 g suiker


Hoe maak je het:

Laat de boter op kamertemperatuur komen.

Strijk de taartvorm in met een beetje boter. Bepoeder de boter met een dun laagje bloem. (Gebruik eventueel een borsteltje.)

Bepoeder je werkvlak met wat bloem en leg de twee vellen bladerdeeg bovenop elkaar. Kneed ze tot een bol en rol met de deegrol tot je één dikke ronde lap deeg hebt, voldoende groot om de bakvorm te vullen.

Bedek de vorm met het bladerdeeg. Druk het aan in hoekjes en kantjes en druk de opstaande randen naar binnen toe.

Meet de juiste hoeveelheid melk en kluts er de eieren doorheen.

Doe blokjes malse boter in de mengkom van de keukenmachine, samen met de suiker. Laat de machine rustig draaien tot beide goed gemengd zijn.

Giet alvast een derde van het mengsel van eieren en melk in de mengkom met boter en suiker.

Meng de bloem met het amandelpoeder en schep deze ‘droge stof’ lepel per lepel in de pot van de keukenmachine. Tussendoor schenk je er de rest van het mengsel van melk en eieren bij.

Druppel er een beetje vanilleëxtract in en schud een snuif kaneelpoeder erbij. (naar persoonlijke smaak)

Strooi tenslotte de rozijnen in het beslag en laat de machine nog even draaien.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Schep de taartvulling in de taartbodem en strijk het oppervlak glad.

Schil de appelen en snij het vruchtvlees in gelijke blokjes van een centimeter breed.

Doe de stukjes in een mengkom, schenk er een scheut amandelikeur overheen en strooi er de amandelschilfers bij. Laat de fruitblokjes 10 minuten marineren in de likeur.

Neem een tweede mengschaal en strooi er kristalsuiker in. Schep daarin de uitgelekte appelblokjes met amandelschilfers tot er een dun laagje suiker rond kleeft. (De likeurmarinade gebruik je niet.)

Verdeel het zoet gepaneerde fruit gelijkmatig over de taart. Druk de appelblokjes wat aan, zodat een deel ervan in de taartvulling vastkleeft.

Bak de appeltaart in de oven van 180°C, gedurende zo’n 90 minuten.

Ontvorm de bladerdeegtaart voorzichtig. Laat ze afkoelen op een taartrooster.