zondag 3 april 2016

Luikse salade

Vandaan konden we van de eerste lente zon genieten. Ideaal weer om te barbecueën. Bij de barbecue aten wij deze heerlijke Luikse salade. Makkelijk om te maken maar neemt wel wat tijd in beslag.




Boodschappenlijstje voor 4 personen:

·         4 eieren
·         8 sneetjes gerookt spek
·         400 g prinsessenboontjes
·         200 g kerstomaatjes
·         800 g krielaardappelen
·         20 cl yoghurt natuur
·         2 eetlepels mosterd
·         1 koffielepel suiker
·         2 eetlepels balsamicoazijn (voor de saus)
·         2 eetlepels olijfolie extra zuiver
·         peper en zout


Hoe maak je het:

1.    Verwarm de oven voor op 210°C. Leg de ongeschilde, gehalveerde aardappelen op een bakplaat, met hun schil naar boven. Leg er de hele kerstomaatjes bij. Besprenkel met olijfolie, een beetje zout en suiker. Laat 20 à 25 min bakken.
2.    Verwijder de punten en de draadvezels van de prinsessenboontjes, kook ze 5 à 6 min in gezouten kokend water tot ze al dente zijn. Laat ze schrikken in ijswater zodat ze hun mooie kleur behouden.
3.    Snijd het spek in stukjes en bak het in de pan. Giet het vet weg.
4.    Kook de eieren zacht (6 min in kokend water), laat ze afkoelen en pel ze. Snijd ze in 2 net voor het opdienen, zodat de dooier niet uitloopt.
5.    Maak de vinaigrette door de yoghurt, mosterd en azijn te mengen. Kruid met peper en zout. Dien de salade lauw op met de vinaigrette apart.
6.    Smakelijk