maandag 25 april 2016

Cupcakes met karamel


Deze karamel cupcakes zijn overheerlijk. De afwerking met het grof zeezout geeft de cupcakes nog een extra toets. Heerlijk bij een kopje koffie of een tasje thee.







Boodschappenlijstje:

Cupcakes (12 stuks)
185 gram margarine op kamertemperatuur
185 gram witte suiker
2 eetl melk
2 grote eieren
185 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 theel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker

Vanille-boter topping
45 gram bloem
240 ml melk
200 gram ongezouten boter
200 gram poedersuiker
5 ml vanille extract

Karamel
200 gram kristalsuiker
6 eetl. water
grofzeezout
Bakpapier

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 175°C.
Klop de margarine, suiker en melk tot een lichte, luchtige massa. De suiker moet grotendeels opgelost zijn.
Klop de eieren schuimig. Meng dit vervolgens goed met het boter-suiker mengsel. Voeg het meel, bakpoeder en vanillesuiker toe en scherp er luchtig doorheen.
Vul de papieren cups voor driekwart met het beslag. Bak de cakejes in 20 minuten gaar. Haal ze uit de vorm en laat ze in het papier afkoelen op een rooster.

Maak intussen de topping. Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.

Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!

Terwijl de botercreme staat te rusten in de koelkast maken we ondertussen onze karamel. Doe de suiker met het water in de pan. Zet de pan op middelhoog vuur. Laat de suiker zachtjes smelten. Draai de pan een beetje maar roer niet in de pan met een spatel of garde oid. De suiker gaat dan karameliseren en dan krijg je klontjes. Regelmatig de pan een beetje draaien/schudden tot de suiker goed opgelost is. Laat het mengsel zachtjes koken/borrelen; 
Langzaam zie je de caramel nu bruiner worden; Pas op dat het vuur niet te hoog staat en de caramel te donker word, dan word deze erg bitter; Als het mengsel de juiste caramelkleur heeft kun je het vuur uitzetten. Giet de karamel voorzichtig uit op het bakpapier en laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je de karamel in stukken breken. 
Neem nu een cupcake en spuit er de vanille-botercrème op. Werk af met stukjes verkruimelde karamel en eventueel wat grof zeezout. 

Smakelijk!