zondag 1 november 2015

Profiteroles

Profiteroles zijn echte klassiekers waar iedereen dol op is. Je kan ze serveren met een bolletje ijs, vullen met slagroom, custard of banketbakkersroom en afwerken met een heerlijke chocoladesaus.
En al helemaal niet moeilijk om te maken.






soezendeeg: voor ongeveer 11 stuks

35 gram bloem
30 gram halfvolle melk
30 gram water
20 gram boter
65 à 75 gram eieren
snuifje zout

Verwarm de oven voor op 180°C.
Breng het water met de melk, het zout en de boter aan de kook. Roer er daarna de bloem met een spatel onder. Blijf op het vuur verder roeren tot het mengsel droger wordt. Laat even afkoelen en roer er dan de eieren in 2 keer onder tot een glad, spuitbaar beslag.
Schep het mengsel in een spuitzak. Spuit de profiteroles op bakpapier en bak ze ongeveer 20 minuten of tot ze goudbruin zijn.
Laat op een rooster afkoelen.


Banketbakkersroom:

120 gram suiker
5 dooiers
30 gram maisbloem
4 dl melk
1 dl room
1 vanillestokje

Doe de dooiers samen met de suiker in een kom en klop deze los. 
Doe de melk en de room in een pannetje en warm deze op. Snij het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe deze samen met het stokje in de pan met melk. 
Doe de maisbloem erbij en blijf goed roeren. 
Giet voorzichtig de warme melk over het dooiermengsel en blijf goed roeren. Laat dit eventjes koken (blijven roeren) tot je een dikke pap krijg.
Giet de pap in een koude kom, dek af met plastic folie en laat afkoelen in de koelkast.

Ganache:

200 gram pure chocolade
150 ml halfvolle melk

Breek de chocolade in stukjes en giet er de melk bij. Laat deze au-bain marie smelten.


De afwerking:

Prik een gaatje in de profiterole. Je kan dit best doen met de steel van een houten lepel. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit er de profiterole mee vol.
Als laatste dop je de profiterole in de chocolade saus.
Enjoy!