dinsdag 27 oktober 2015

Sweet potato

De zoete aardappel of bataat een beetje een vergeten groente? Of toch helemaal niet? 

Deze patat is ideaal om je gerecht een frisse kleur te geven en bovendien bevatten ze trage koolhydraten en een lage glycemische index waardoor de bloedsuikerspiegel veel minder snel gaat stijgen. Verder zitten er veel vezels in die heel erg gezond zijn en meehelpen om een fit en slank lichaam te krijgen. Ook zitten er veel vitamines in met hoge concentraties beta-caroteen (de bouwstof voor vitamine A), vitamine C en vitamine B.  

Waw dat is een hele mond vol!

Onthou alleen dat het een superfood is en eens je ervan geproefd hebt, wil je er alleen maar meer van.

Dus tijd om de groente te leren kennen!


Hierbij een receptje om je vingers van af te likken.



Boodschappenlijstje voor 4 personen:


1 broccoli

8 grote zoete aardappelen
400 gram kip in blokjes
olijfolie
600 ml magere of halfvolle melk
50 gram bloem
geraspte kaas
200 gram bacon in reepjes
bosuitjes
peper en zout
cayennepeper
citroensap

Hoe maak je het?:


Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de broccoliroosjes tot ze halfgaar zijn. 
Snij de zoete aardappel in blokjes en kook ze tot ze half gaar zijn. Dit is zo'n 10-tal minuten.
Bestrooi de kippenblokjes met cayenneper en verhit ze in een pan. Bak de kip rondom bruin.
Bak de bacon in een pan zonder vet.

Verhit 400ml melk in een steelpan. Los de bloem op in de rest van de melk. Voeg het mengsel toe aan de verhitte melk. Tot slot voeg kaas en wat peper en zout toe.

Eventueel kan je wat citroensap toevoegen, om een beetje frisheid in je gerecht bij te brengen.

Verdeel de aardappeltjes, broccoli en kip over de ovenschaal. Giet de kaassaus erover en bestrooi met bosui en gebakken stukjes spek.
Zet de schaal nog zo'n 20 minuten in de oven.

Smakelijk.