zondag 1 september 2013

Roommastellen

Manlief heeft ervan gesmuld. Dochterlief heeft haar vingers erbij afgelekt. En ik, ik vond dit overheerlijk (eens stoefen met mijn eigen baksel mag hé ;-)). Hopelijk kan ik jullie laten watertanden want ik weet dat dit niet de eerste keer en ook niet de laatste keer zal zijn dat deze verse mastellen uit mijn oven zullen komen.
Het recept komt uit het boek Basic Brood van Frank Deldaele.  





Banketbakkersroom: 

 Boodschappenlijstje: 

1 liter melk - 250 gram suiker - 100 gram puddingpoeder - 40 gram eidooiers (2 stuks)

Voor de 8 stuks broodjes die ik gemaakt heb, heb ik de helft genomen van alles. 

 Hoe maak je het?:  

Zet de melk op het vuur met de helft van de suiker 
Meng het puddingpoeder met de andere helft van de suiker 
Voeg hier een gedeelte van de lauwe melk samen met de eierdooiers aan toe en vermeng dit goed; dit wordt de compositie genoemd. 
Giet als de melk kookt, een beetje kokende melk bij de compositie en meng. 
Giet vervolgens deze compositie bij de rest van de kokende melk en meng goed. 
Laat al roerend kort doorkoken. 
Stort onmiddellijk uit op een schotel en sluit de schotel volledig af met plasticfolie. 
Laat afkoelen in de koelkast.

 Het deeg: 

Boodschappenlijstje voor 8 stuks:

  250 gram bloem - 20 gram verse gist - 1 eidooier - 110 gram lauw water - 25 gram suiker - 4 gram zout - 37 gram vetstof  

Hoe maak je het?: 

 Leg de bloem met een kuiltje op het werkblad
 Los de gist en het ei op in het lauwe water en giet deze in het kuiltje. 
Vermeng ongeveer een derde van de bloem met het vloeistof. 
Voeg suiker en zout toe en meng ondertussen de bloem verder door het vocht. 
Voeg de vetstof toe als alle bloem met het vocht is vermengd. 
Kneed net zolang tot het deeg loskomt van de handen en het werkblad, en tot met een bolletje deeg een dun vliesje kan gevormd worden. 
Voeg tijdens het kneden geen bloem meer toe!!! 
Vorm het deeg als het klaar is tot een bol en laat het gedurende 30 minuten op kamertemperatuur rijzen, tussen 2 doeken met plasticfolie erop. Dit wordt de voorrijs genoemd. 

Weeg na de voorrijs stukjes van 50 gram af en bol deze op. 
Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat en druk ze even plat. 
Dek af met een doek en plasticfolie. 
Druk na 20 minuten de bolletjes in het midden in, zodat er een kuiltje ontstaat. 
Dek opnieuw af met een doek en plasticfolie. 
Herhaal deze bewerking na 10 minuten en daarna nog eens na 15 minuten. 
Bestrijk de mastellen dun met eistrijksel en vul het kuiltje op met koude banketbakkersroom. 
Laat de mastellen nog 15 minuten rijzen (niet afgedekt) en bak gedurende 10 minuten af op 230°C. 
Rol ze volledig door de poedersuiker zodra ze uit de oven komen. 

Smakelijk!