zondag 25 augustus 2013

Vis met een kruidenkorstje en spinazie-gnudi

De zondag maak ik graag tijd om lekker eten op tafel te toveren. Vandaag stond er op de menu vis met een kruidenkorstje met spinazie-gnudi en salieboter.
Vis met het kruidenkorstje

  
Boodschappenlijstje voor 4 personen:
4 kabeljauwhaasjes (je kan ook schelvis of wijting gebruiken) - 20 trostomaatjes - Knoflook (de hoeveelheid is naar wens) - gehakte peterselie - gehakte dille - 2 à 3 el panko (japans broodkruim) - olijfolie - peper - fleur de sel
Hoe maak je het?:
De oven voorverwarmen op 180°C. Pers de knoflook en meng hem met de groene kruiden. Voeg 3 eetlepels olijfolie toe en roer om. Doe er peper, zout en de panko bij en meng tot een crumble. Zorg ervoor dat de vis droog is, desnoods wat droogdeppen. Leg de vis in een beboterde ovenschaal en bedek ze met de crumble. Spoel de tomaatjes en leg ze bij de vis. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en fleur de sel. Zet 20 à 25 minuten in de oven.
 
Spinazie-gnudi met salieboter

 
Boodschappenlijstje voor 4 personen:
150 gram verse spinazie - 360 gram ricotta - muskaatnoot - 60 gram geraspte parmezaan - 2 eierdooiers - 75 gram bloem - 100 gram boter - 16 salieblaadjes
Hoe maak je het?:
Laat de spinazie in een pan met kokend, gezouten water 1 min. slinken. Giet de groente af en spoel met koud water. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. (Als je diepvries spinazie gebruikt, moet je die enkel laten ontdooien en het vocht eruit knijpen) Hak de spinazie fijn en meng er de ricotta, muskaatnoot, parmezaan en eierdooiers onder. Kruid met peper en zout en meng er vervolgens de bloem door. Het moet een plakkering mengsel worden maar het mag niet te nat zijn, desnoods nog wat bloem toe voegen. Vorm balletjes van het mengsel . Pocheer ze in net niet kokend water met zout zo'n 3 à 5 minuten tot ze komen bovendrijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een schaal.
Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Doe er de salie in en laat de boter 2 à 3 minuten borrelen tot de salie krokant is en de boter licht bruin. Doe de gnudi (de balletjes) in de pan met boter en schud ze voorzichtig.
Als je de gnudi serveer, kan je deze eventueel nog wat bestrooien met parmezaan.
Smakelijk!